Continutul site-ului este protejat de copyright ca proprietate intelectuala. Fara acordul scris al romehome.ro nu se accepta copierea (sub orice forma) a oricarei parti din website (design, text, imagini, etc.)
„De multe ori, oamenii nu stiu ceea ce vor pana nu le arati produsul” - Steve Jobs
Unitati prefabricate
DESPRE
Cu o echipa complexa formata din arhitecti, ingineri constructori de diverse specializari, economisti si specialisti in mediu, dar si personal cu inalta calificare in domeniul constructiilor, RomehoMe s-a dedicat inovatiei, productiei si implementarii in piata romaneasca a unor solutii si sisteme moderne in domeniul constructiilor care sa ofere cel mai inalt nivel de siguranta si incredere investitorilor, proiectantilor dar si utilizatorilor.
Unul dintre domeniile importante in care RomehoMe cerceteaza si investeste este cel al prefabricarii solutiilor pentru constructii.
Spunem solutii si nu produse pentru ca gradul de personalizare al elementelor prefabricate pe care le propunem pentru baie si bucatarie este foarte mare, in incercarea de a raspunde cat mai eficient si in acelasi timp flexibil tuturor cerintelor de proiect.
CONCEPTE SI SOLUTII
Este recunoscut faptul ca, cel putin in domeniul constructiilor rezidentiale, baile si bucatariile constituie una dintre problemele cel mai dificil de rezolvat, atat din punct de vedere tehnic, cat si mai ales din punct de vedere al finisajelor si al mobilarii, rezolvarile de calitate superioara fiind esentiale in cele mai multe cazuri.
Unitatile prefabricate pentru baie si bucatarie pe care RomehoMe le poate produce se situeaza din punct de vedere al calitatii, in topul solutiilor existente in piata din Romania, imbinand solutiile structurale din profile metalice usoare, cu produsele si sistemele solicitate prin proiect.
In realitate, conceptul de lucru modern in cazul unitatilor prefabricate pentru baie si bucatarie, presupune o legatura foarte stransa intre investitor, proiectantii de toate specialitatile, executantul lucrarilor din santier, furnizorii de materiale si RomehoMe – implementatorul solutiilor prefabricate.
Conceptele, ideile si planurile dezvoltate de arhitecti si de echipa de proiectare pot fi transpuse in realitate, inca dintr-o faza premergatoare demararii executiei constructiei, RomehoMe punand la dispozitia acestora echipa proprie de specialisti in constructii care sa coaguleze toate solutiile agreate prin proiect si care sa limiteze cat mai putin creativitatea echipei de proiectare.
Modalitatile de amplasare si cuplare a spatiilor de baie si bucatarie in spatiul de locuit sunt practic nelimitate iar solutiile prefabricate oferite de RomehoMe se pot adapta oricaror astfel de cerinte.
Realizarea prefabricata a unitatilor pentru baie si bucatarie, utilizand serviciile RomehoMe, poate elimina multe dintre problemele care survin in mod normal prin metodele clasice de constructie.
AVANTAJELE PREFABRICARII VS. CONSTRUCTIA IN SITU
Timp redus de executie al intregii constructii (- 37%). Datorita faptului ca executia unitatilor prefabricate poate incepe cu mult inainte ca structura cladirii sa fie edificata (este chiar de dorit!) timpul alocat pentru executia intregii cladiri poate fi substantial redus.
Precizie in executie. Avand la baza o structura de metal la care tolerantele sunt date in milimetri si toate lucrarile efectuandu-se in spatii industriale cu atmosfera controlata, precizia in executie este aproape o consecinta fireasca pentru un personal cu inalta calificare.
Pierderi reduse de materiale (22%). Manipularea excesiva a materialelor de pe santier, neglijenta lucratorilor neimplicati in procese de lucru cu materialele depozitate, pot fi considerate doar cateva din cauzele care conduc la pierderi de materiale. Acestea pot fi reduse prin simplul fapt ca o mare parte din materialele respective nu mai apar ca materie prima pe santier ele fiind depozitate la hala de productie a unitatilor prefabricate.
Reducerea costurilor cu personalul pe santier. Cu cat mai multi oameni pe santier cu atat mai multe probleme. In conditiile in care oricum forta de munca specializata din Romania, este extrem de volatila, prefabricarea unor componente importante, precum baile si bucatariile, scade volumul de munca de pe santier, mai ales in cazurile in care echipe diferite trebuie sa lucreze in acelasi timp.
Posibilitatea personalizarii finisajelor pentru fiecare unitate prefabricata in parte. Personalizarea finisajelor si chiar a echipamentelor se poate face extrem de usor in cazul unitatilor prefabricate. Finisajele si echipamentele pot acoperi toate necesitatile (ex: bai si bucatarii pentru persoane cu handicap) dar si toate gusturile. Exista o singura regula! Aceste detalii trebuie cunoscute in momentul in care unitatea prefabricata intra in productie.
DIMENSIUNI FUNCTIONALE
Dimensionarea bailor si bucatariilor face obiectul mai multor norme, normative si standarde si tine seama atat de destinatia cat si de modul de organizare al acestora. Fie ca este vorba despre bai matrimoniale, bai de serviciu, bai obisnuite, bucatarii cu loc de luat masa inclus, bucatarii cu fronturi paralele, bucatarii deschise, etc, RomehoMe – implementatorul solutiilor prefabricate pentru baie si bucatarie, poate realiza orice forma sau volum care se incadreaza in urmatoarele situatii:
- Dimensiunile standard (Lxlxh) – 6m x 2,4m x 2,4m.
- Dimensiunile agabaritice (Lxlxh) – 12m x 3,4m x 3,4m.
Asta inseamna ca oricare dintre unitatile prefabricate care se incadreaza singura sau cuplata in dimensiunile de mai sus, poate fi produsa, transportata si manipulata fara probleme.
Atentie!
Dimensiunea finala a unitatilor prefabricate, echipate, va trebui obligatoriu sa tina seama de gabaritele golurilor prin care vor trebui sa treaca pana la asezarea acestora pe pozitia de montaj.
REZISTENTA SI STABILITATE
Structura metalica din profile de otel prelucrate la rece, asigura unitatilor prefabricate pentru baie si bucatarie calitati care nu se pot obtine prin executia acestora in situ.
Structura este in acelasi timp extrem de rigida pentru a permite sustinerea fara probleme a finisajelor si echipamentelor si fara a permite aparitia fisurilor dar si indeajuns de usoara pentru a nu influenta comportamentul elementelor structurale adiacente (plansee, grinzi, stalpi, etc.).
In practica, structura de rezistenta a bailor si bucatariilor prefabricate se calculeaza pentru fiecare unitate in parte, astfel incat sa nu existe probleme nici la executie, nici la manipulare sau transport si nici pe durata de utilizare a constructiei.
Mai mult decat atat, profilele metalice utilizate de RomehoMe sunt prelucrate in atelierele proprii si datorita utilajelor performante si a sistemului de procesare pot suporta goluri tehnologice care sa permita trecerea tevilor si cablurilor de instalatii, fara a periclita stabilitatea ansamblului.
FINISARE
Datorita modului in care sunt concepute si realizate, baile si bucatariile prefabricate realizate de RomehoMe pot suporta o paleta foarte larga de finisaje si echipamente.
Optiunile pentru finisare si echipare se vor discuta pentru fiecare element diferentiat in parte.
Pentru finisare se pot folosi atat solutiile clasice cu placaje ceramice sau din piatra naturala dar si solutii moderne cu acoperiri epoxidice sau poliuretanice, parchet rezistent la umiditate sau placaje din lemn pentru pereti, tapet, etc.
Ca si in cazul finisajelor, gradul de echipare se stabileste prin proiect sau la cererea expresa a utilizatorului spatiului respectiv. In cazul in care mobilarea spatiului se va face ulterior (posibil, dar nerecomandat!), sunt necesare marcaje care sa permita ancorarea eficienta a mobilierului sau a altor echipamente de structura unitatilor prefabricate.
Straturile suport ale finisajelor (hidroizolatiile, placile rezistente la umiditate, sapele, substantele de etansare, etc) se vor stabili de comun acord cu proiectantul, RomehoMe urmarind aplicarea acestora in conformitate cu recomandarile producatorilor respectivi.
TRANSPORT SI MANIPULARE
Odata finalizate, unitatile prefabricate se pot transporta catre locul de montaj fie cu transport auto, fie feroviar. Datorita modului in care sunt alcatuite acestea pot suporta fara probleme transportul pe distante destul de mari.
Manipularea pe santier a unitatilor prefabricate se va face cu chingi cu distantier iar pentru aducere la locul de montaj se vor folosi lise hidraulice.
Ca reguli generale in privinta manipularii, trebuie sa se tina seama ca, dimensiunile pe inaltime si latime ale unitatii prefabricate, in functie de lungimea traseului, sa fie mai mici cu cel putin 5 cm decat golul prin care va trece aceasta.
MONTAJ
Montajul unitatilor prefabricate se recomanda a se incepe in momentul in care structura de rezistenta este terminata.
Fixarea acestora in pozitia finala se poate face cu ancore chimice sau cu ancore mecanice si se va rezolva doar la nivelul planseului.
Este necesar sa precizam ca unitatile prefabricate se monteaza direct pe planseul din beton armat si nu pe sapa de egalizare. In acest fel grosimea placii de baza a unitatii prefabricate si sapa de egalizare pot sa ajunga la acelasi nivel fara a crea denivelari intre incaperi.
Se recomanda o distanta de 3-5 cm intre peretii unitatii prefabricate si peretii constructiei, indiferent ca sunt structurali, portanti sau de compartimentare. In acest fel, in caz de cutremur, influenta elementelor constructive fata de unitatea prefabricata se va diminua foarte mult.
Placarea pe exterior a unitatiilor prefabricate se va face cu placi de gips-carton pe santier iar racordul cu elementele constructive se va realiza in sistem de racord elastic.