Continutul site-ului este protejat de copyright ca proprietate intelectuala. Fara acordul scris al romehome.ro nu se accepta copierea (sub orice forma) a oricarei parti din website (design, text, imagini, etc.)
„Dumnezeu este in detalii” – Ludwig Mies van der Rohe
Terase / Acoperisuri cu panta mica
Structura frame poate oferi solutii performante atat pentru terasele necirculabile cat si pentru cele circulabile.
STRUCTURA FRAME
Din punct de vedere structural terasele sunt foarte asemanatoare planseelor intermediare si in functie de deschideri si de incarcari se pot utiliza profile C/U200 sau C/U300 cu dispunere simpla sau dubla (spate in spate).
Exista doua modalitati de dispunere a planseului terasei in cadrul structurii frame:
• cu montanti intrerupti;
• cu montantii peretilor continui;
DISPUNEREA ATICELOR
Aticele se pot monta in trei feluri si exista limitari legate de inaltimea aticului in functie de modul de montaj al acestuia:
- prin simpla rezemare pe planseul terasei – inaltime maxima 0,9 m ;
- prin aplicare pe peretii de fatada – inaltime maxima aprox 2/3 deasupra planseului si 1/3 pe fatada;
- in continuarea profilelor de fatada – inaltime maxima 1,5 m;
Forma acestora poate acoperi atat necesitati functionale cat si structurale sau estetice, nefiind limitata de structura frame (LSF).
PLACAREA STRUCTURII TERASEI
Variantele de rezolvare la placarea superioara a planseului terasei:
• placarea cu OSB 3 – 22 mm grosime – in unul sau chiar 2 straturi decalate sau inlocuirea celui de-al doilea strat de OSB cu o placa pe baza de ciment in functie de cerintele specifice ale pardoselii;
• utilizarea unui planseu din beton usor turnat intr-un cofraj pierdut de tabla cutata;
• tabla cutata ca suport pentru termoizolatia terasei (numai in cazul teraselor necirculabile).
In functie de izolatia folosita – vata minerala, fibre celulozice, fibre de lemn – la partea inferioara a structurii frame se pot utiliza fie numai profile pentru fixarea placilor de gips-carton, fie se poate inchide cu o placa de OSB 3 de minim 15 mm grosime de care sa se fixeze structura de sustinere a placilor de gips-carton.
IZOLARE SI TERMOIZOLARE
In interiorul structurii frame
Sunt valabile aceleasi materiale si tehnologii ca cele utilizate in cadrul planseelor intermediare. In functie de cerintele specifice sau necesitati se poate opta pentru una din variantele specificate.
TERMOIZOLAREA DEASUPRA PLANSEULUI
Pentru termoizolarea teraselor se pot utiliza numai materiale termoizolante rigide sau semirigide in functie de tipul de terasa si de tipul de hidroizolatie.
Panta terasei – pana la 3 grade – se poate da din materialul termoizolant.
Variantele de termoizolare cuprind materiale de tipul:
• polistiren expandat EPS 200 caserat cu bitum;
• vata bazaltica rigida;
• panouri rigide din spuma poliuretanica PIR;
Grosimea minima a materialului termoizolant se recomanda a fi minim 20cm in functie si de termoizolatia planseului terasei.
Nu uitati ca dimensionarea corecta a termoizolatiei face obiectul unui calcul termotehnic!
HIDROIZOLARE
In mod uzual pentru terase recomandam membrane hidroizolante bituminoase cu armatura din poliester, cu flexibilitate la rece la -20 de grade si grosime de 5 mm.
O alta varianta performanta de hidroizolare a teraselor este cu membrane de PvC.
ETANSARE
Indiferent de tipul de conformare a detaliului de terasa este obligatorie montajul unei folii bariera impotriva vaporilor la partea inferioara a planseului care sa impiedice transferul vaporilor prin structura planseului spre straturile superioare.
Ca regula generala este bine sa se evite strapungerea acestei bariere cu trasee tehnologice, de instalatii sau cosuri de fum, etc.
Toate aceste strapungeri trebuie luate in considerare inca din faza de modelare.
ATENTIE!!! Etansarea si termoizolarea fara punti termice, sunt doua din punctele cele mai importante in obtinerea unei constructii cu un microclimat interior sanatos si eficienta energetic.
FINISAREA TERASELOR
Pentru terasele circulabile se recomanda pardoseli flotante pe ploturi sau de tip deck din lemn sau compozite.
In cazul teraselor inierbate se recomanda doar varianta extensiva cu plante cu inaltime mica si numai pe o suprafata de aproximativ 25 % din suprafata terasei.
Scurgerea apelor se recomanda a se face la garguie sau la jgheaburi si burlane ascunse si numai in cazuri speciale la guri de scurgere care sa treaca prin interiorul constructiei.
In toate variantele pe traseele de scurgere este recomandat a se prevedea instalatii de degivrare care sa impiedice inghetarea apei si formarea unor dopuri care sa obtureze evacuarile.
Pentru instalarea de luminatoare sau cupolete exista variante de integrarea a acestora detaliile de terasa cu amendamentul ca lucrul acesta trebuie luat in calul inca din faza de proiectare.
GOLURI TEHNOLOGICE SI INSTALATII
Ca regula generala recomandam evitarea strapungerilor tehnologice prin planseul de terasa.
In cazul in care vor fi amplasate echipamente de ventilare / exhaustare / climatizare, acestea trebuie prevazute inca din faza de proiectare pentru a dispune suportii necesari pentru fixarea acestora astfel incat sa nu afecteze hidroizolatia terasei.
In dreptul circulatiilor si al zonelor de sprijin hidroizolatia se dubleaza.
PLACARI CU GIPS-CARTON LA FATA INFERIOARA A PLANSEULUI
Este cea mai simpla dar si cea mai eficienta metoda de a inchide planseele catre partea inferioara.
Placile de gips-carton se pot monta fie prinse de structura frame fie prinse de placa de OSB de la partea inferioara a acesteia.
In functie de cerintele de proiect se pot utiliza toate detaliile de montaj recomandate de producatorii de sisteme de gips-carton.
DETALII DE ACOPERISURI CU PANTA MICA
Desi fac parte din capitolul de terase datorita pantelor cuprinse intre 5 si 15 grade acest tip de acoperire ofera o varianta eficienta de inchidere la partea superioara a constructiei frame combinand avantajele terasei cu cele ale acoperisurilor cu panta.
STRUCTURA FRAME
Profile C/U 160, 200, 300 in functie de deschiderile intre reazeme si de suprafata acoperisului.
Acoperisul se poate rezolva cu atice pe trei laturi, ca si in cazul teraselor sau cu structura acoperisului iesita in consola, in functie de proiectul de arhitectura.
PROTECTIA TERMICA
Se realizeaza prin montarea unui strat termoizolant cu grosimea de pana la 12 cm care sa impiedice aparitia puntilor termice prin structura acoperisului.
In functie de tipul de invelitoare se pot utiliza termoizolatii rigide sau semirigide din vata minerala sau PIR sau polistiren expandat EPS.
INVELITORI
Pentru acoperisurile cu panta mica sunt recomandate invelitorile care se pot realiza dintr-o singura fasie sau care in conformitate cu normele de montaj ale producatorului se pot monta pe pante mici pana la 15 grade.
Se pot utiliza invelitori din tabla dublu-faltuita sau cu click, tabla cutata, sindrile bituminoase sau chiar panouri prefabricate.
Ca regula generala – acoperisurile cu panta mica se rezolva cu o singura panta fara dolii!