„Dumnezeu este in detalii” – Ludwig Mies van der Rohe

Tamplarie

Structura frame (LSF) poate integra relativ usor toate tipurile de tamplarie indiferent de materialul din care sunt fabricate: lemn masiv, stratificat sau din aglomerate de lemn, PvC, aluminiu, otel sau combinatii intre acestea.

Recomandam cateva conditii minime, de care noi tinem seama intotdeauna:
• Tamplaria trebuie sa integreze geam triplu (tripan);
• Valoare U a tamplariei impreuna cu sticla sa fie mai mica decat 1;
• Montajul tamplariei sa se faca pe bride, in afara cazului in care producatorul tamplariei specifica altceva;

STRUCTURA FRAME

Fie ca este vorba de spre ferestre, usi sau elemente combinate, profilele frame se pot dispune in foarte multe variante astfel incat sa sustina atat greutatea tamplariei, a elementelor de umbrire cat si sarcinile induse de acestea sub efectul vantului, al ploilor, zapezii, etc.

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică
Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

FABRICAREA TAMPLARIEI

Datorita faptului ca modelarea si productia structurii frame este extrem de precisa – tolerantele sunt date in mm – fabricarea tamplariei se poate face dupa tabloul de tamplarie inainte de montajul structurii frame.

MONTAJUL TAMPLARIEI

Exista doua modalitati de montaj:
• Montajul tamplariei la fata structurii frame, spre exterior – la fata interioara a termoizolatiei;

• Montajul tamplariei in afara structurii frame, spre exterior – in termoizolatie, cu toc orb termoizolant – utilizat mai ales pentru constructii eficiente energetic;

Fixarea tamplariei se face pe bride speciale pentru fiecare tip de material din care este realizata tamplaria. In acest fel tamplaria nu transmite si nici sa preia o mare parte din zgomotele structurale, nu se induc tensiuni si deformari in rama tamplariei si ajuta la etansarea eficienta a ferestrei.

Numarul de bride necesar pentru fixarea tamplariei se stabileste in functie de inaltimea, latimea si greutatea acesteia.

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică
Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

ETANSAREA TAMPLARIEI

Aceasta este o parte a unei conditii extrem de importante pe care trebuie sa o indeplineasca orice tip de constructie – etansare la transferul vaporilor.
Etansarea perimetrala la interior a ferestrei inseamna ca bariera impotriva vaporilor montata pe pereti, indiferent de materialul din care este realizata, este lipita cu banda de etansare de rama ferestrei.
La exterior, inainte montarea finisajului, se utilizeaza o alta banda de etansare care sa permita etansarea eficienta intre rama ferestrei si finisajul de fatada.

In rostul dintre perete si fereastra nu se monteaza spuma ca element de etansare!

PROTECTII SOLARE / UMBRIRE

O structura frame poate integra usor obloane, rulouri de exterior, grilaje de protectie sau decorative, elemente tip brise-soleil orizontale sau verticale cu singurul amendament ca acestea trebuie specificate si amplasate inca din faza de proiectare/modelare.