Supraetajare – Studiu de caz pe proiectul supraetajare Timpuri Noi
Mentionam ca arhitectul acestei constructii prezentate sub denumirea “SUPRAINALTARE, RECOMPARTIMENTARE, MODIFICARI INTERIOARE, REABILITARE TERMICA, SCHIMBARE INSTALATII SI IMPREJMUIRE”, este Arh. Iulia Nicolae, societatea Velumarhitectura, avand adresa de e-mail: velum.arhitectura@gmail.com, nr. tel: 0736 570 425 si toate drepturile de autor asupra proiectului ii apartin.
În episodul anterior am discutat despre: Principii si componente ale pietei,
1. Mixul de marketing – Cei 4 „P”
2. Avantajele competitive / Valoarea adaugata
În acest episod detaliem un studiu de caz,
Vorbind de primăvară, despre “timpuri noi”, despre lucrări și atitudini noi, vă prezentam cu placere, un șantier pe care îl avem în lucru in București, in cartierul Timpuri Noi din Bucuresti.
Va vom prezenta in detaliu ”conceptul nostru de extindere prin supratejare”, si felul in care acesta prinde viață.
Fotografii din timpul executiei realizate de la nivelul strazii
Iată datele ințiale:
– Suprafața terenului este de 156 mp; o curte mică, pe o stradă normală din București.
Strada și casele au rămas “conservate”, într-o mică enclavă semi-istorică, ramasă după etapa de dezvoltare intens urbană a Bucureștiului din anii 70-80, inconjurată masiv de blocuri P+8 si P+10.
Amlasamentul se află în zona Timpuri Noi, Bucuresti. Pentru romantici, strada in care este pus in opera acest proiect mai are un pic de parfum din Bucureștiul anilor 50.
– Casa: o locuință unifamiliala cu pivniță, parter si pod, realizată pe o structură din cărămidă portantă, cu fundații continue din beton armat, pereți de compartimentare tot din cărămidă, șarpantă din lemn, învelitoare din tablă zincată, falțuită.
O suprafață construită de 80 mp, în care existau 2 camere de cca. 15 mp, o bucătărie de 9 mp și restul micile dependințe firești și normale.
În podul parțial locuibil mai exista amenajată o cameră de 11 mp. Suprafețele utile însumau: parter 62 mp și pod 24 mp. Cu un total de 86 mp putem aprecia că era o locuință foarte bună pentru standardul anilor ‘50, o “vilă”, dar azi pare mică si neadaptată la cerințele de confort contemporane.
Soluția propusă de echipa noastră se bazeză pe o extindere pe înălțime, o supraetajare, care a respectat capacitatea structurală a fundațiilor și pereților portanți din cărămidă de a susține un etaj și un pod ușor, realizate dintr-o structură metalică ușoră din oțel zincat, mai exact din tablă profilată cu grosimea de 1,5 mm, de calitate certificata S350GD – Z275MA, protejata pe canturi sau muchii.
Modelare 3D a structurii metalice usoare folosita pentru supraetajare
Pereții etajului se vor realiza în sistem fațadă ventilată, cu termoizolații din vată minerală bazaltică și injecție de fibre celulozice, în timp ce pereții de compartimentare vor fi alcătuiți din plăci de gips carton, aplicați peste structura metalică, intr-o grosime de 10 cm.
Operațiunile de reconfigurare funcțională ale parterului au condus la urmatoarele funcțiuni: living, birou, bucătărie plus locul de luat masa. În etaj am obținut un dormitor matrimonial cu baie, doua dormitoare pentru copii, o baie și spații de depozitare.
În contextul în care familia este compusă din 2 părinți și 2 copii de vârsta preșcolară apreciem ca gradul de confort a atins cote absolut normale, raportate la standardele de azi.
S-a mărit suprafața utilă la 120 mp, cu un spor de 40%, si s-au optimizat fluxurile funcționale și de locuit, pe verticală, în cele doua mari zone: de zi și de noapte.
Planse din proiect cu Parter si Etaj
O dată cu reconfigurarea parterului și realizarea supraetajării au mai fost atinse doua obiective: modernizarea instalațiilor pentru apa curentă, canalizare și încălzire, precum și eficientizarea termică a casei prin eliminarea punților termice și configurarea unui sistem termoizolant perfomant pentru intregul imobil.
Modificările estetice propuse nu țin seama de aspectul istoric, lipsit de valențe arhitecturale deosebite, și propun finisaje noi, moderne, atât la interior, cât si la exetrior, de tipul fațadelor ventilate, fără placări scumpe.
Acest hibrid de remodelare a parterului (cu oarecare restricții ale flexibilizării spațiului datorate structurii de cărămidă portantă) și supraetajarea cazonă ( raportătă și ea la amprenta structurii de cărămidă portantă) au condus la un deviz semnificativ și o perioadă de lucru estimată la 6 luni ( șantierul e in curs).
Ne-am confruntat cu 2 praguri de dificultati:Ne-am confruntat cu 2 praguri de dificultati:
1. Problema cea mai mare pe care am întâmpinat-o a fost că a trebuit sa efectuăm 2 relevee pentru a reuși insertul metalic, să armonizam cotele si geometriile existente cu viitoarea structură metalică a supraetajării.
Un releveu a fost efectuat în casa existentă, cu finisajele întregi, pentru a porni discursul arhitectural, prin proiectare. Al doilea a fost necesar după dezgolirea finisajelor, pe structura la “roșu” pentru a putea efectua exercitiul de “mecanică fină” și a reuși să poziționăm corect și precis structura metalică, cu abateri maxime de +/- 1 mm.
Sigur că acest lucru a mărit puțin costurile, și durata, dar a fost extrem de necesar dacă ținem cont de diferența tehnologica a celor 2 mari momente ale casei, de cca. 70 de ani.
2. Datorită amprentei casei la sol și a formei sale, precum și a faptului că și șarpanta, din considerente de greutate, trebuia să fie ușoara, respectiv tot o structură metalică, a rezultat o formă foarte complexă a acoperișului, fapt ce a condus la manopere suplimentare, de o complexitate mai mare decât cea așteptată inițial, și de o acuratețe si o precizie, pe alocuri greu de obținut intr-un șantier.
Acoperisul vazut in planul de situatie
Ce ar mai fi de spus?
Nu am avut nevoie de aprobări speciale privind traficul stradal.Nu am avut nevoie de macara, ceea ce a fost un avantaj in logistica de șantier și costuri aferente.
Conceptual am impărțit structura metalică in doua parti, pentru eficința costurilor si termenelor de execuție:
– Panourile prefabricate, uzinate in capacitatea de producție, livrate întregi la șantier, cele dedicate peretilor exteriori, și câtorva de la interior.
– Elementele singulare, livrate și montate la santier, profilele simple.
Acest concept ne-a permis o manipulare lejera, rapidă și eficientă, să efectuăm manopere de montaj în perioada de iarnă, neexistând riscurile de ingheț sau cheltuieli suplimentare de protecție antiinghet pentru lucrări “umede”: beton, tencuieli.
Provocarea maximă pentru beneficiari și pentru arhitecți a provenit din dimensiunea “minimalistă” a lotului (156 mp) și a casei, de doar 80 mp. Am reușit cu toții să fim flexibili și să găsim o soluție echilibrată tehnic, funcțional și financiar, și să extindem suprafața de locuit la dublu, tinând seama că spațiile din podul existent nu erau la nivelul confortului de locuit.
În acest context un preț mediu de 700 euro/mp, raportat la întreaga suprafață utilă este foarte bun, extrem de ponderat și echilibrat. Trebuie să ținem cont de cele cuprinse în acest preț:
– remodelarea parterului,
– retehnologizarea întregului parc de instalații,
– reabilitarea termică a parterului, la valențe net superioare
– obtinerera confortului termic maxim posibil pentru etaj
– modernizarea finisajelor interioare și exterioare, și o creștere a valențelor estetice la nivel contemporan
– creșterea gradului de confort la un standard solicitat de beneficiar, mult peste media pieței.
Sigur că există un subiectivism. Da, suntem mândri de modul in care echipa noastră a răspuns la provocari. Suntem încântați de ce bijuterie vom reusi să scoatem dintr-o casă veche.
Vă multumim ca impartasim impreuna din exepriența noastră!!!!
Arh. Viorel Pleșca
Romeho.ME