„Casa este o masina de locuit” – LeCorbusier

Ce este structura frame?

Numele provine de la Light Steel Frame (LSF/LGS/LGSF) – care inseamna intr-o traducere aproximativa, structura usoara din cadre (rame) de otel si care se refera la o structura alcatuita din profile cu pereti subtiri din tabla de otel zincat formate la rece.

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

Primele utilizari in constructii ale profilelor de otel formate la rece dateaza de la 1850, in Statele Unite al Americii si in Marea Britanie. Au mai existat diferite incercari de-a lungul timpului, de utilizare a structurilor usoare tip frame pentru constructii rezidentiale, dar pana la sfarsitul secolului 20 numai statele avansate tehnologic au reusit sa implementeze concepte care sa utilizeze acest tip de profile si intotdeauna cu rezultate foarte bune.

Limitarea folosirii acestui tip de structura pentru constructii in domeniul rezidential apare datorita faptului ca utilizarea in acest scop nu a fost si nu este suficient popularizata si, mai ales, datorita cererii foarte mari de profile pentru zona industriala.

Profilele cu pereti subtiri din tabla de otel zincat formate la rece sunt obtinute cu ajutorul unor utilaje si echipamente speciale, care prin mai multe procedee – laminare, roluire, indoire, ambutisare, perforare, etc. permit procesarea foilor de tabla de otel zincat si transformarea acestora in profile structurale si nestructurale.
Avand la dispozitie echipamente si utilaje de ultima generatie, putem procesa foi de tabla de otel cu grosimi cuprinse intre 0,8 mm pana la 2 mm si lungimi pana la 12 m, mai mult decat suficient pentru a oferi structuri frame performante.

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică
Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

DOMENII DE UTILIZARE A STRUCTURILOR FRAME

Constructii rezidentiale – locuinte unifamiliale, locuinte cuplate, insiruite, covor etc;
Constructii in domeniul turismului – hoteluri, moteluri, hosteluri, case de oaspeti, pensiuni;
Constructii in domeniul de sanatatii – spitale, policlinici, sanatorii;
Constructii in domeniul comercial-servicii – magazine, restaurante, service-uri auto, spalatorii;
Constructii in domeniul administrativ si invatamant – birouri, scoli, gradinite etc;
Constructii in domeniul industrial – hale de diverse dimensiuni si cu diverse functiuni;

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

UNITATI PREFABRICATE PENTRU CONSTRUCTII

Structura frame se poate folosi cu succes la prefabricarea de bai, bucatarii, grupuri sanitare, vestiare, camere – pentru constructii din toate domeniile enumerate mai sus . Acestea pot scurta timpul de executie al constructiilor pe structura din beton armat, oferind nenumarate avantaje legate de calitatea si controlul executiei.

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

EXTINDERI, SUPRAETAJARI SI/SAU MANSARDARI

Este un alt domeniu in care structura frame exceleaza. A reconstrui sau a reabilita in zone edificate constituie de multe ori o interventie destul de brutala atat asupra constructiei in cauza cat si asupra vecinatatilor acestora. Folosirea structurii frame garanteaza o executie rapida si minim invaziva, o incarcare redusa a structurilor existente si mai ales obtinerea unui spatiu modern in concordanta cu cererile pietii.

PERETI PREFABRICATI PENTRU FATADA SI INTERIOR

Constituie cea mai rapida varianta de rezolvare pentru inchiderile de fatada si nu numai. Impreuna cu unitatile prefabricate pot oferi o solutie moderna si rapida de construire pentru cladiri cu mai multe etaje pe structura din beton armat.

CONSTRUCTII MODULARE

Faptul ca insusi conceptul frame (LSF) porneste de la modularitate sta la baza dezvoltarii constructiilor modulare. In realitate, pornind de la un proces de proiectare complex, orice constructie poate fi gandita ca un intreg, realizat din modulele necesare unei anumite etape. Si vorbim aici despre constructiile unui viitor nu prea indepartat.

CONSTRUCTII EFICIENTE ENERGETIC

Structura frame este cea mai buna optiune pentru constructiile eficiente energetic, putand sa integreze oricare dintre conceptele moderne de eficienta energetica, oferind spatii de locuit sigure si sanatoase.

Structura frame (LSF) este in realitate un concept foarte versatil, oferind posibilitati de utilizare nelimitate, in functie de nevoile si creativitatea fiecaruia.