„Dumnezeu este in detalii” – Ludwig Mies van der Rohe

Scari

Unul dintre cele mai importante elemente ale unei constructii il constituie scarile, elementele care permit deplasarea pe inaltime de la un nivel la altul, facand legatura intre plansee.

Desigur ca proportia intre trepte si contratrepte nu mai este un secret pentru nimeni de cand Blondel a propus celebra formula [2h+l = 62 / 64] care permite conformarea treptelor si a contratreptelor,  astfel incat sa fie cat mai facila urcarea si coborarea acestora.

Asa cum spuneam scarile sunt legate de structura casei si fac parte integranta din aceasta.

In toate cazurile in care se construieste cu beton si/sau zidarie, scarile trebuie conformate si legate de elementele structurale – plansee, stalpi, grinzi si acest lucru trebuie sa se intample inca din faza de inceput a constructiei. Acest lucru poate conduce la conformari defectuoase ale treptelor mai ales in cazul in care nu se tine seama de grosimea sapei si a straturilor de pardoseala dintre cele 2 niveluri.

Scarile pe structura usoara tip LSF pe care le producem se pot monta in aproape orice etapa de construire – cu mici amendamente si pot lua orice forma propusa prin proiect pornind de la scari cu rampe drepte, la scari cu trepte balansate,si ajungand pana la scari in spirala, cu rampe combinate, etc.

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică
Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

STRUCTURA FRAME

Datorita faptului ca se utilizeaza profile C/U cu grosime de 1,5 mm, la final practic nu se poate face diferenta intre o scara pe structura de beton armat si una din LSF.

Treptele se pot conforma in doua feluri:
– din profile C de 300 mm cu vanguri laterale tot din tabla de 1,5 mm grosime, cu sau fara contratreapta sau
– din profile de 60 sau 75 de mm cu treptele prinse de elementele structurale adiacente (fie structuri de BA si/sau zidarie, fie structuri de lemn sau bineinteles LSF (light steel frame).
Contratreptele se fac din materialele cu care se placheaza.

DIMENSIONARE

Practic nu exista limitari structurale altele decat cele prevazute prin norme si normative!

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică
Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

Modelare de proiect – scara cu trepte balansate

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică
Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

PLACAREA SCARILOR

Placarea se poate face cu OSB sau cu placi MgO sau pe baza de ciment, pe cat posibil pe toate fetele pentru a facilita dispunerea izolatiei la interior dar si fixarea finisajelor. In cazul scarilor fara contratrepte se pot vopsi toate elementele metalice in culorile dorite de proiectant astfel incat aspectul general sa fie cel  

IZOLARE

Dupa placare se poate introduce fibra de celuloza, vata de sticla sau vata bazaltica incercand sa se umple cat mai bine golurile.

Izolarea este necesara pentru a nu aparea efectul de toba mai ales in cazul scarilor cu treapta si contratreapta. In cazul scarilor fara contratrepte nu mai este necesara izolarea – poate cel mult a podestului intermediar.

ATENTIE! Aceste scari nu scartie!

FINISARE

Ca regula generala se pot utiliza toate tipurile de finisaje atat pentru trepte, pentru contratrepte sau pentru maini curente. Cerintele de montaj al unor tipuri de finisaje pot conditiona etapele de montaj dar fara un impact major asupra montajului general al scarii.

Proiectarea scarilor ca si a intregii structuri metalice de tip LSF poate dura un timp mai lung avand in vedere tolerantele foarte mici la montaj.

ATENTIE ! Timpul de executie de la productie/montaj/finisare este foarte redus.