Românii care au instalații solare pot vinde energia regenerabilă produsă de acestea! ANRE a stabilit tarifele

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a elaborat un proiect de ordin prin care sunt stabilite prețurile cu care persoanele fizice deținătoare de instalații ce produc energie regenerabilă (cu puteri instalate de sub 100 KW), își vor putea vinde energia produsă operatorilor de distribuție la care sunt racordați, pentru ca aceștia să-și acopere pierderile de curent din rețele.

Potrivit profit.ro, mai rămâne doar ca Ministerul Finanțelor Publice să emită norme cu privire la facturarea acestor tranzacții, inclusiv referitoare la TVA-ul, accizele și impozitul pe venit datorate pentru acestea.

În 1 aprilie 2017 a intrat în vigoare o modificare la legea subvenționării energiei regenerabile, care stipulează că “persoanele fizice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 KW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică aparținând operatorilor de distribuție concesionari, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic al rețelei electrice (CPT – pierderile din rețea – n.r.), la un preț stabilit conform reglementărilor ANRE”.

După aceasta, ANRE a decis să stabilescă prețurile de vânzare către distribuitori, a energiei regenerabile produse de particulari, referindu-se la metodologia în vigoare după care ANRE stabilește tarifele reglementate de distribuție a energiei practicate de către operatorii concesionari în relația cu clienții.

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

La stabilirea tarifelor de distribuție, printre mulți alți factori, se ia în calcul și costul estimat al energiei electrice necesare distribuitorilor pentru acoperirea pierderilor din rețele. Pentru asta, înainte de fiecare modificare a tarifelor de distribuție, distribuitorii estimează prețul mediu cu care vor cumpăra energia respectivă de pe piață.

ANRE a stabilit ca prețurile de vânzare către distribuitori a energiei regenerabile produse de persoanele fizice deținătoare de mici centrale producătoare de energie verde să fie aceleași cu prețurile medii cu care operatorii de distribuție au estimat că vor cumpăra de pe piață anul acesta energia necesară acoperirii pierderilor din rețele. Acestea sunt următoarele, pentru fiecare distribuitor, fiind cuprinse între 183,01 și 187,54 lei/MWh:

Aceste estimări au fost avansate de distribuitori înainte de majorările ample de prețuri de pe OPCOM de anul acesta, când cotațiile pe piața spot au ajuns în unele momente și la peste 600 lei/MWh.

Încă nu se știe cum se va face facturarea energiei vândute distribuitorilor de către persoanele fizice și nici regimul de impozitare al acestor tranzacții. Potrivit proiectului de ordin al ANRE, facturarea, precum și stabilirea regimului TVA, al accizelor și al impozitului pe venit pentru aceste vânzări de energie se vor face în conformitate cu norme specifice care trebuie emise de către Ministerul Finanțelor Publice

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

Modificările la legea subvenționării energiei regenerabile, în vigoare de la 1 aprilie, prevăd că MFP are la dispoziție 5 luni de la data respectivă pentru a elabora și supune spre aprobare Guvernului acest cadru legal fiscal, pentru a asigura comercializarea energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică de centralele electrice de sub 100 KW aparținând persoanelor fizice. Asta înseamnă că normele respective ar trebui finalizate până la începutul lunii viitoare.

Sursa: solar-magazin.ro

Vreau sa stiu mai mult

Construieste-ti casa visurilor tale!