„Dumnezeu este in detalii” – Ludwig Mies van der Rohe

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

Fundatii

Unul dintre avantajele majore ale constructiilor frame este faptul ca sunt usoare si in consecinta si fundatiile pentru o astfel de constructie sunt mai reduse cu pana la 40% fata de fundatia unei case construite in sistem clasic cu zidarie si beton armat.

TIPURI DE FUNDATII

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

Fundatii pe blocuri si grinzi de fundare

Constituie solutia uzuala de conformare a fundatiilor in cazul constructiilor edificate pe structura frame din profile cu pereti subtiri din tabla de otel zincat.
Grinzile de fundare au dimensiuni aproximative 0,25 x 0,75m ( l x h ) si se sprijina pe blocuri de fundare cu adancimea de 0,8 – 0,9 m. Dimensiunile blocurilor si ale grinzilor de fundare se calculeaza in functie de alcatuirea terenului si de forma si dimensiunile casei dar si de dispunerea peretilor frame.

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

Fundatii pe micropiloti cu placa rigida aerata

Datorita greutatii reduse a sistemului structural frame (40 – 60kg/mp) se pot folosi ca alternativa la fundatiile clasice din beton, micropilotii insurubati. Acest lucru confera pe langa scaderea timpului de executie si un impact foarte mic asupra mediului inconjurator, fundare fara probleme pe toate tipurile de teren si mai ales un pret comparabil cu cel al fundatiilor din beton armat pentru o constructie edificata in sistem clasic.

In functie de cerintele de proiect si de alcatuirea terenului de fundare se pot utiliza si alte solutii de fundare (radier general, etc).

In toate cazurile suprafata placii de beton pe care se va monta structura frame nu trebuie sa aiba denivelari si/sau diferente de nivel mai mari de 5 mm!

HIDROIZOLAREA FUNDATIILOR

Protectia fata de apa meteorica (ploaie, zapada, etc) si fata de apa provenita din capilaritatea terenului este o cerinta importanta pe care o tratam cu maxima seriozitate.

Pentru ruperea capilaritatii solului se recomanda un strat de pietris ( Ø24-32) cu grosimea minima 20 cm sau in conformitate cu detaliul din proiectul tehnic(PT).

Sub traseul traseul peretilor frame se pozeaza o fasie de membrana hidroizolanta cu latimea de 20 cm.

Pe lateralul grinzilor de fundare se poate utiliza atat membrana hidroizolanta in continuarea celei de sub pereti sau vopsea hidroizolanta.

In cazul fundatiilor mai vechi, acolo unde nu se mai stie alcatuirea de detaliu, pentru o hidroizolare mai sigura se poate monta membrana hidroizolanta pe toata suprafata placii de beton.

TERMOIZOLAREA FUNDATIILOR

Termoizolarea fundatiilor este un element necesar (si obligatoriu !) pentru a nu permite ca influenta factorilor exteriori sa se resimta la interiorul constructiei si sa modifice microclimatul acesteia.

Se utilizeaza polistirenul extrudat – XPS – ca material termoizolat, desupra caruia se pozeaza o folie de polietilena (PE) pentru a impiedica scurgerea laptelui de ciment printre placile de polistiren si care poate proteja si la umiditatea provenita diin capilaritatea solului.

Ca regula generala grosimea termoizolatiei se calculeaza (!) pentru fiecare constructie in parte dar consideram ca o grosime de polistiren extrudat (XPS) de minim 10 cm sub placa de beton si de minim 10 cm pe exteriorul grinzii de fundare este punctul de pornire.

ACCESE

Conformarea intrarilor/iesirilor trebuie sa tina sema de gabaritul golurilor si de dispunerea tamplariei (in termoizolatie sau la fata peretelui).
Pentru a impiedica aparitia puntilor termice la nivelul fundatiei si al planseului de la cota +/- 0.00, accesele de la nivelul solului (scarile, terasele, podestele, etc) trebuie termoizolate suplimentar!
Aceasta conditie este obligatorie pentru constructiile eficiente energetic.

PROTECTIA FUNDATIILOR

Se refera in principal la protectia mecanica fata de radacinile copacilor plantati in apropierea constructiei.
Este bine, ca indiferent de tipul de fundatie, pe beton sau micropiloti, distanta la care sa se planteze arbori cu coronament mare sa fie de minim 6-9 m in functie de specie sau de minim 3 m daca este vorba despre arbusti de talie mica sau medie.

DETALII DE FIXARE A PERETILOR FRAME LA FUNDATII

O conditie importanta pentru ca structura frame sa functioneze corect indiferent de actiunile la care este supusa, este ca montantii (profilele tip C) sa fie fixati direct de fundatie.
Simpla fixarea a profilului U pe placa de beton nu este suficienta. In general modalitatea si tipul de fixare este ales de inginerul structurist in urma calculelor si al cerintelor de proiect.

Fixarea in beton se face cu ancore chimice sau mecanice M14-16 iar pentru fixarea profilelor se utilizeaza coltare sau platbande din otel zincat.
Este recomandat ca distanta de montaj fata de marginea placii de beton armat sa fie cat mai mare (80-100mm). In acest fel minimizam posibilitatea ca betonul sa crape la margine sau in dreptul armaturii, in momentul cand se dau gaurile pentru fixarea ancorelor.

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică
Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică
Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică