O serie de întrebări la care un constructor sau un arhitect ar trebui să răspundă, cu ușurinta, în fața unui client în momentele în care doriți să construiți orice: un gard, o locuință, un complex rezidențial, o pensiune, o spălătorie, sau o piscină.
Ce ne mai arată azi o plimbare prin peisajul urban? În afară de parcuri sau zonele de relaxare, în afara de sesiunile de cumpărături? În afară de admirația pavoazului de sărbători, cu steaguri, luminițe și butaforii temporare?
Vedem peste tot, chiar și în mediul rural, zbaterile concetățenilor noștri pentru construirea unei locuințe, simple sau complexe, a unor boutique-uri, magazine, mall-uri, și pe ici, pe colo a unor Investiții: hale industriale, mai rar școli, grădinițe și spitale, drumuri sau alte lucrări de infrastructură, fantomaticele autostrăzi. Vă mai aduceți aminte expresia “Toată țara e un șantier”?
Vedem peste tot suficient de multă agitație ca sectorul construcțiilor sa fie numit “Sector prioritar”, intr-un acord încheiat de Guvernul României cu Federația Patronatelor Societăților de Constructii. Acordul este un document public. Il prezentăm, și noi, aici.
Când Guvernul ajunge sa concluzioneze un astfel de acord, însemnă ca e “groasă”. Și este atât de “groasă” pentru că se construiește mult, cu din ce în ce mai puțini oameni, cu oameni din ce în ce mai putin calificați. Deși cerințele privind estetica arhitecturală și gradul de confort sunt în creștere, deși perfomanțele materialelor de construcții sunt în creștere, deși tehnologiile se dezvoltă aprig, nu am putea spune că a crescut, în aceeași proporție, și calitatea construcțiilor.
Mai jos încercăm să schițăm detaliile “peisajului”, încercăm să vă aducem mai aproape, să punem sub lupă detaliile vizibile și invizibile, să vă provocăm să analizați toate, sau aproape toate, detaliile care caracterizează acestă lumea a constructorilor. Să vă puneți întrebari, dincolo de statisticile prezentate. Să vă lămuriți în ce măsură doriți să vă apropiați și să intelegeți problematica proceselor din construcții. Să stabiliți ce poziție adoptați în momentul în care aveți ceva de construit.
Incercăm să vă ajutăm să intrați în “sistem”. Încercăm să deschidem oportunitatea de a face alegerile corecte în momentele în care doriți să construiți orice: un gard, o locuință, un complex rezidențial, o pensiune, o spălătorie, sau o piscină.
Spațiul mediatic oferă foarte multe informații despre construcții. Găsești orice pe internet sau în publicații. Anunțurile firmelor de constucții, portofoliul realizărilor lor, informații despre proiecte la “cheie”, chiar și prețurile “la cheie”. Aparent … e foarte ușor să alegi.
După intrebări în stânga și în dreapta, după clasica recomandare “știu eu pe cineva”, aveți discutiile cu specialiștii: arhitecți sau constructori. La o cafea aflați și pretul final și vi se pare ca l-ați apucat pe Dumnezeu de un picior. Prețul comunicat și negociat “bate” cu economiile voastre sau cu suma cu care banca este dispusă sa vă crediteze. Economii sau credite, sume care v-au luat, sau vă vor lua ani lungi de muncă pentru a dispune de ele.
Ce mai contează un an-doi, până când investiția noastră va fi dată în folosință? Ce mai contează un an sau doi până când visul nostru devine tangibil? Gata, semnăm contractul. Suntem pe drumul cel bun. Am parcurs cu bine penultimul pas: luarea deciziei despre cum, cu cine, și în cât timp veți realiza investiția visată.
Dar oare în cladirea argumentelor pentru luarea deciziei v-ați pus și ați pus toate intrebările? Oare ați primit toate răspunsurile? Oare acestea au fost cele corecte?
Iată mai jos o serie de întrebari, pe care sa le adresați arhitecților, constructorilor, despre care credem că este nevoie sa le aveți in “tolbă”, atunci când plecați la “vânătoare”:
De cât timp construiți. Ce experiență aveți?
În ce domeniu ați construit?
Ce vă diferențiaza de ceilalți constructori?
Ce programe de garanție și mentenanță aveți? Ce servicii oferiți în perioada de garanție și de post garanție?
Cine supraveghează șantierul? Ce pregătire și ce experiență profesională are persoana respectivă?
De cât timp lucrează împreună echipa Dvs?
Cui mă adresez în timpul execuției lucarilor? Va avea persoana respectivă autoritatea de a lua decizii?
Care este durata și periodicitatea cursurilor de instruire și pregătire profesională la care participați Dvs. și echipa pe care o coordonați?
Ce calificări au oamenii din echipa Dvs.?
Puteți furniza o listă cu referințe de la clienții, furnizorii, subcontractanții, arhitecții si inginerii cu care colaborați?
Un interviu util din care puteți afla cu cine intrați in „horă”.
Cu cât mai multe lucruri știi despre trecut, cu atât mai in siguranță poți merge mai departe. Întebarile pot continua cu următorul set:
Ați fost sau sunteți în insolvență?
Aveți implementate programe de managementul calității? Cu cine le-ați implementat și de când?
Aveti implementate politici de mediu?
Reciclați materialele care rămân în șantiere sau din procesul de producție?
Mai sunt și alte întrebări prin care să armonizați și să actualizați selecția constructorilor:
Aveți cunoștințe despre eficiența energetică și reducerea consumului de energie la o locuință ?
Care este nivelul de înzestrare tehnologică și logistică? Cu ce scule și echipamente lucrați?
Aveti implementate măsuri de SSM, asigurări de risc și accidente, echipamente individuale de protectia muncii?
Care este nivelul de pregătire și instruire profesionala a echipierilor Dvs. Câte persoane cu studii superioare aveți în cadrul societății?
Care sunt preocuparile Dvs. in ceea ce privește legislatia? Care sunt standardele și normativele la zi pe care trebuie sa le aplicăm și să le respectăm. Cât de des le consultați ?
Noi, cei din Romeho.ME, suntem pregătiți, ca după atâția ani să răspundem pozitiv și onest la aceste întrebări. Pentru că am clădit, deodată cu construcțiile realizate, o ECHIPĂ. O echipă care numără 22 de colegi cu studii superioare, de varii specialități, oameni care își pun experiența în produsele pe care le selectăm și în serviciile pe care le furnizăm clienților.
Acestea sunt întrebări la care un constructor ar trebui să răspundă, cu ușurinta, în fața unui client. La răspunsuri constructorul va trebui sa adauge documentele, dovezile care atestă eforturile depuse și rezultatele obținute în activitatea sa. Referințele.
Cu aceste referințe va “cumparați” liniștea celei mai bune decizii pe ați fi putut-o lua. Aceste intrebări trebuie sa le adresați mai multor constructori, pe care Dvs., CLIENTUL, îi veți pune intr-o reală competiție.
Din această competiție Dvs., CLIENTUL, veți fi câștigătorul!
Arh. Viorel Pleșca
Romeho.ME