Consumatorii ce produc energie regenerabilă în capacități mai mici de 100 de kW vor putea livra energia în rețeaua de electricitate, urmând ca factura lor să fie compensată cu valoarea energiei pe care o livrează.
Mai exact, perasoanele fizice ce utilizeaza un sistem de energie verde vor putea sa vândă electricitatea în reţeaua de distribuţie.
Totul, potrivit unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energiei (ANRE) care ar putea intra în vigoare în această primăvară, conform vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege.
‘Preţul de vânzare a energiei electrice produse şi livrate în reţelele electrice de către persoanele fizice care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW către operatorii de distribuţie concesionari în vederea acoperirii consumurilor proprii tehnologice în reţelele electrice este preţul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în reţelele electrice la care sunt racordate centralele electrice respective, stabilit de ANRE prin ordin de aprobare a tarifelor specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice şi a preţului pentru energia electrică reactivă, pentru fiecare operator de distribuţie concesionar’, se arată în proiectul de ordin.
Potrivit acestuia, ‘persoanele fizice care vând energia electrică produsă şi livrată în reţelele electrice din centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW, în condiţiile art. 1 sunt scutite de la plata dezechilibrelor generate’.
Sursa: articol scris de Victoria de la solar-magazin.ro