La proiectarea clădirilor noi, precum și la renovarea celor existente vor trebui respectate anumite cerințe minime de performanță energetică, ce au fost stabilite prin Ordin al ministrului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, vicepremierul Sevil Shhaideh.
Modificările aduse metodologiei de calcul al performanței energetice impun cerințe minime de performanță energetică pentru proiectarea clădirilor rezidențiale noi, a celor clădirilor nerezidențiale și renovarea clădirilor existente.
Conform noului act normativ, realizarea auditului energetic al unei clădiri presupune parcurgerea a patru etape:
a) Evaluarea performanței energetice a clădirii în condiții normale de utilizare, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului de construcție – instalații aferente (încălzire, apă caldă de consum, ventilare, climatizare, iluminat);
b) Respectarea cerințelor minime de performanță energetică pentru clădiri și elementele de anvelopă ale acestora, prevăzute în anexa A15 „Cerințe minime de performanță energetică pentru clădiri și elementele de anvelopă ale acestora” din partea I – Anvelopa clădirii, indicativ Mc 001/1-2006;
c) Identificarea măsurilor de modernizare energetică și analiza eficienței economice a acestora;
d) Întocmirea raportului de audit energetic; Cerințele pentru proiectarea clădirilor rezidențiale noi sunt structurate pe elemente de construcție, respectiv pe ansamblul clădirii.
Valorile normate sunt prevăzute în tabelele Ordinului de ministru.
La proiectarea, din punct de vedere energetic, a clădirilor rezidenţiale trebuie respectat și consumul anual specific maxim de energie primară din surse neregenerabile pentru încălzirea clădirii.
Acesta fost stabilit la: * 153 kWh/mp an, pentru clădiri cu regim de înălţime suprateran < Parter + 4 etaje, * 117 kWh/mp an pentru clădiri cu regim de înălţime suprateran ≥ Parter + 4 etaje.
Mai departe, același Ordin stipulează cerințe minime pentru clădirile nerezidențiale, structurate, pe de o parte, pe elementele de construcție care fac parte din anvelopa clădirii și, pe de altă parte, pe ansamblul clădirii.
Spre exemplu, cerințele minime care vizează a doua categorie se referă la coeficientul global de izolare termică și la consumul anual specific maxim de energie primară din surse neregenerabile pentru încălzirea clădirii.
Din nou, valorile normate sunt prevăzute în tabelele actului normativ.
Valorile coeficienților de control sunt enumerate, pe zone, în funcție de tipul de clădire: spitale, creșe și policlinici; clădiri de învățământ și pentru sport; birouri, clădiri comerciale și hoteliere; alte clădiri (industriale cu regim normal de exploatare).
Coeficientul global de izolare termică este o caracteristică de performanță termoenergetică globală a clădirilor cu altă destinație decât cea de locuire.
Totodată, Ordinul de ministru precizează cerințele minime de confort higrotermic în clădirile noi.
Cerințele minime de confort higrotermic pentru elementele de construcție care fac parte din anvelopa clădirii, precum și pentru ansamblul clădirilor noi și existente, sunt stabilite diferențiat pentru diverse categorii de clădirii.
Pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale, cerințele minime pe elementele de construcție ale clădirilor, din punct de vedere al confortului higrotermic, se referă la diferențe de temperaturi și la rezistențele termice.
Din punct de vedere al confortului higrotermic, pe ansamblul clădirii, pentru clădirile rezidențiale și asimilate acestora, cerințele minime se referă la debitul minim de aer proaspăt, în timp ce, pentru clădirile nerezidențiale, cerinețele minime se referă la permeabilitatea la aer și la debitul de aer proaspăt.
Actul normativ menționează și cerințele minime de performanță energetică pentru clădirile existente.
Nu în ultimul rând, pentru determinarea cantității de energie primară necesară sau consumată pentru încălzirea unei clădiri, factorii de conversie a energiei finale (la nivelul consumatorului) în energie primară, corespunzător fiecărui tip de combustibil sau sursă energetică, sunt prevăzuți în tabelele cuprinse de Ordinul de ministru.
Informaţiile publicate de arenaconstruct.ro pot fi preluate de alte publicaţii
doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Gasiti atasat actul normativ