„Dumnezeu este in detalii” – Ludwig Mies van der Rohe

Acoperisuri cu panta

Acest tip de acoperire este poate cel mai cunoscut si utilizat pentru toate tipurile de constructii dar mai ales pentru cele rezidentiale. Structura frame (LSF) permite rezolvari clasice si moderne pentru acoperisurile astfel conformate.

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

SARPANTA CU PANTA INTRE 15-90 GRADE

Din punct de vedere structural terasele sunt foarte asemanatoare planseelor intermediare si in functie de deschideri si de incarcari se pot utiliza profile C/U200 sau C/U300 cu dispunere simpla sau dubla (spate in spate).

Exista doua modalitati de dispunere a planseului terasei in cadrul structurii frame:
• cu montanti intrerupti;
• cu montantii peretilor continui;

PLACAREA SARPANTELOR

Utilizam placi de OSB 3 cu o grosime cuprinsa intre 15 si 22mm.

Placarea se face pe ambele fete ale structurii frame in cazul in care se utilizeaza o termoizolatie care se introduce sub presiune, fie doar pe o fata a acesteia in cazul in care se utilizeaza saltele sau placi de vata minerala.

Exista mai multe variante de terminare si finisarea astreasinilor in functie de proiectul de arhitectura;

Se pot utiliza detalii cu streasina infundata / seminfundata / cu capriori aparenti;

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică
Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

IZOLARE SI TERMOIZOLARE

In interiorul structurii frame
Pentru termoizolare in interiorul structurii frame recomandam 2 variante de produse:

  • termoizolatie din fibre celulozice, din fibre lemnoase sau din fibre minerale;

Acestea se introduc sub presiune in golurile dintre profile si impun placarea cu OSB 3 pe ambele fete ale structurii frame. Densitatea optima este cuprinsa intre 48-58 kg/mc la care produsele pot asigura un coeficient lambda de 0.040- 0,042 W/mpK. Acest tip de conformare asigura o dispunere uniforma a termoizolatiei in cavitatile interioare ale peretilor.

  • termoizolatie din placi si/sau saltele din vata minerala;

Vata minerala trebuie montata intai in interiorul profilelor C si abia apoi se procedeaza la montarea acesteia in golurile dintre profile. Utilizarea vatei minerale nu necesita placarea cu OSB pe ambele fete ale structurii. In cazul peretilor exteriori placarea cu OSB se poate face numai pe fata exterioara a acestora iar in cazul peretilor interiori placarea cu OSB se va face in functie de necesitati pe una dintre fete. Lambda vatei minerale poate varia intre 0,042W/mpK si 0,032W/mpK si se alege in functie de bugetul si cerintele constructiei.

Indiferent de tipul de izolatie aceasta participa decisiv si la reducea si eliminarea zgomotelor de la exterior.

PROTECTIE TERMICA

Este recomandat ca indiferent de tipul de sarpanta si de invelitoare ales sa se ia in considerare montarea unui strat suplimentar de termoizolatie la exteriorul structurii sarpantei sau daca acest lucru nu este posibil, la interiorul acesteia.
Rolul acestui strat este de a reduce influenta puntilor termice asupra interiorului cladirii.
Se pot utiliza pentru acesta panouri PIR, polistiren expandat EPS sau placi semirigide de vata minerala. In functie de cerinte se poate ajunge la grosimi ale materialului termoizolant cuprinse intre 8 si 12 cm.

 

ETANSAREA

Ca si in cazul celorlate elemente constructive este obligatorie montarea la interior a foliei bariera impotriva vaporilor.
In functie de cerinte, se pot utiliza bariere impotriva vaporilor fabricate din :
-folii reflectante din aluminiu – multistrat;
-folii din polietilena armata sau nearmata;
-benzi de etansare dedicate pentru etansarea foliilor si/sau a golurilor constructive.
In functie de rezolvarile specifice pentru fiecare tip de invelitoare este obligatorie montarea unei folii de difuzie care sa permita evacuarea vaporilor si sa impiedice intrarea apei in materialul termoizolant.

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică

LUMINAREA SPATIILOR DIN MANSARDA

Se pot implementa fara probleme atat lucarne realizate tot din structura frame, ferestre de mansarda in diverse combinatii sau luminatoare in diverse forme si dimensiuni.
In cazul acoperisurilor cu panta mica, implementarea unuia sau a altuia dintre sistemele de iluminare naturala se face in conformitate cu specificatiile producatorului.

TIPURI DE INVELITORI

Se pot utiliza practic toate tipurile de invelitori cu precizarea ca greutatea acestora nu ar trebui sa depaseasca 30-35 kg/mp. Asta nu inseamna ca nu s-ar putea folosi si invelitori mai grele dar ar insemna sa se indeseasca structura de sustinere.

Invelitori din tabla: tigla metalica, tabla dublu-faltuita, tabla click, solzi metalici, tabla cutata;

Invelitori din sindrile: sindrile bituminoase, sindrile bituminoase cu protectie metalica, sindrile din lemn;

Invelitori din panouri: panouri bituminoase, panouri sandwich;

Invelitori din placi piatra naturala/artificiala: placi si panouri din fibrociment, placi ardezie;

Invelitori ceramice: tigle ceramice, panouri ceramice, olane;

In cazul invelitorilor usoare asezate direct pe suport (ex.: tabla dublu-faltuita) este recomandata utilizarea unui covor de drenaj. Acesta are rolul de a usura scurgerea condensului pe panta acoperisului dar si de a impiedica aparitia „efectului de toba”.
Efectul de toba apare in momentul in care picaturile de ploaie lovesc invelitoarea. In cazul acoperisurilor insuficient izolate si al invelitorilor incorect montate acest efect poate fi chiar suparator.

Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică
Structura metalica Structura lsf case la cheie casa structura metalică