SUPRAETAJAREA UNEI CONSTRUCTII EXISTENTE CU STRUCTURI DIN OTEL ZINCAT LAMINATE LA RECE. EPISODUL 3

relationand prompt la nevoia de informare a clientilor si de aceea va propunem o serie de 3 articole dedicate conceptului de ``Supraetajare``

În episodul anterior am discutat despre: Principii si componente ale pietei,

1. Mixul de marketing – Cei 4 „P”

2. Avantajele competitive / Valoarea adaugata

 

În acest episod detaliem un studiu de caz,

Vorbind de primăvară, despre “timpuri noi”, despre lucrări și atitudini noi, vă prezentam cu placere, un șantier pe care îl avem în lucru in București, in cartierul Timpuri Noi din Bucuresti.
Va vom prezenta in detaliu ”conceptul nostru de extindere prin supratejare”, si felul in care acesta prinde viață.

Supraetajare pe structura metalica usoara - Zi cu lumina si pereti in picioare
Structura supraetajarii de la inaltime.JPG 06

Fotografii din timpul executiei realizate de la nivelul strazii

Iată datele ințiale:

– Suprafața terenului este de 156 mp; o curte mică, pe o stradă normală din București.

Strada și casele au rămas “conservate”, într-o mică enclavă semi-istorică, ramasă după etapa de dezvoltare intens urbană a Bucureștiului din anii 70-80, inconjurată masiv de blocuri P+8 si P+10.

Amlasamentul se află în zona Timpuri Noi, Bucuresti. Pentru romantici, strada in care este pus in opera acest proiect mai are un pic de parfum din Bucureștiul anilor 50.

– Casa: o locuință unifamiliala cu pivniță, parter si pod, realizată pe o structură din cărămidă portantă, cu fundații continue din beton armat, pereți de compartimentare tot din cărămidă, șarpantă din lemn, învelitoare din tablă zincată, falțuită.

O suprafață construită de 80 mp, în care existau 2 camere de cca. 15 mp, o bucătărie de 9 mp și restul micile dependințe firești și normale.

În podul parțial locuibil mai exista amenajată o cameră de 11 mp. Suprafețele utile însumau: parter 62 mp și pod 24 mp. Cu un total de 86 mp putem aprecia că era o locuință foarte bună pentru standardul anilor ‘50, o “vilă”,  dar azi  pare mică si neadaptată la cerințele de confort contemporane.

Soluția propusă de echipa noastră se bazeză pe o extindere pe înălțime, o supraetajare, care a respectat  capacitatea structurală a fundațiilor și pereților portanți din cărămidă de a susține un etaj și un pod ușor, realizate dintr-o structură metalică ușoră din oțel zincat, mai exact din tablă profilată cu grosimea de 1,5 mm, de calitate certificata S350GD – Z275MA, protejata pe canturi sau muchii.

Screenshot strukalker Suprainaltare

Modelare 3D a structurii metalice usoare folosita pentru supraetajare

Pereții etajului se vor realiza în sistem fațadă ventilată, cu termoizolații din vată minerală bazaltică și injecție de fibre celulozice, în timp ce pereții de compartimentare vor fi alcătuiți din plăci de gips carton, aplicați peste structura metalică, intr-o grosime de 10 cm.

Operațiunile de reconfigurare funcțională ale parterului au condus la urmatoarele funcțiuni: living, birou, bucătărie plus locul de luat masa. În etaj am obținut un dormitor matrimonial cu baie, doua dormitoare pentru copii, o baie și spații de depozitare.

În contextul în care familia este compusă din 2 părinți și 2 copii de vârsta preșcolară apreciem ca gradul de confort a atins cote absolut normale, raportate la standardele de azi.

S-a mărit suprafața utilă la 120 mp, cu un spor de 40%, si s-au optimizat fluxurile funcționale și de locuit, pe verticală, în cele doua mari zone: de zi și de noapte.

Supraetajare Timpuri Noi A3 final 03
Supraetajare Timpuri Noi A3 final 04

Planse din proiect cu Parter si Etaj

Supraetajare Timpuri Noi A3 final 05

O dată cu reconfigurarea parterului și realizarea supraetajării au mai fost atinse doua obiective: modernizarea instalațiilor pentru apa curentă, canalizare și încălzire, precum și eficientizarea termică a casei prin eliminarea punților termice și configurarea unui sistem termoizolant perfomant pentru intregul imobil.

Modificările estetice propuse nu țin seama de aspectul istoric, lipsit de valențe arhitecturale deosebite, și propun finisaje noi, moderne, atât la interior, cât si la exetrior, de tipul fațadelor ventilate, fără placări scumpe.

Acest hibrid de remodelare a parterului (cu oarecare restricții ale flexibilizării spațiului datorate structurii de cărămidă portantă) și supraetajarea cazonă ( raportătă și ea la amprenta structurii de cărămidă portantă) au condus la un deviz semnificativ și o perioadă de lucru estimată la 6 luni ( șantierul e in curs).

 

Ne-am confruntat cu 2 praguri de dificultati:Ne-am confruntat cu 2 praguri de dificultati:

1. Problema cea mai mare pe care am întâmpinat-o a fost că a trebuit sa efectuăm 2 relevee pentru a reuși insertul metalic, să armonizam cotele si geometriile existente cu viitoarea structură metalică a supraetajării.

Un releveu a fost efectuat în casa existentă, cu finisajele întregi, pentru a porni discursul arhitectural, prin proiectare. Al doilea a fost necesar după dezgolirea finisajelor, pe structura la “roșu” pentru a putea efectua exercitiul de “mecanică fină” și a reuși să poziționăm corect și precis structura metalică, cu abateri maxime de +/- 1 mm.

Mici ajustari
Peretele si cerul

Fotografii din timpul executiei realizate de la nivelul strazii

Sigur că acest lucru a mărit puțin costurile, și durata, dar a fost extrem de necesar dacă ținem cont de diferența tehnologica a celor 2 mari momente ale casei,  de cca. 70 de ani.

 

2. Datorită amprentei casei la sol și a formei sale, precum și a faptului că și șarpanta, din considerente de greutate, trebuia să fie ușoara, respectiv tot o structură metalică, a rezultat o formă foarte complexă a acoperișului, fapt ce a condus la manopere suplimentare, de o complexitate mai mare decât cea așteptată inițial, și de o acuratețe si o precizie, pe alocuri greu de obținut intr-un șantier.

Supraetajare Timpuri Noi A3 final 08
Supraetajare Timpuri Noi A3 final 09

Acoperisul vazut in planul de situatie

Mici ajustari 01

Ce ar mai fi de spus?

Nu am avut nevoie de aprobări speciale privind traficul stradal.Nu am avut nevoie de macara, ceea ce a fost un avantaj in logistica de șantier și costuri aferente.

 

Conceptual am impărțit structura metalică in doua parti, pentru eficința costurilor si termenelor de execuție:

– Panourile prefabricate, uzinate in capacitatea de producție, livrate întregi la șantier, cele dedicate peretilor exteriori, și câtorva de la interior.

– Elementele singulare, livrate și montate la santier, profilele simple.

Pereti premontati gata de transport
Profile impachetate, Pereti premontati
Profile metalice in ploaie
Profile metalice mici gata de montat

Profile metalice

Acest concept ne-a permis o manipulare lejera, rapidă și eficientă, să efectuăm manopere de montaj în perioada de iarnă, neexistând riscurile de ingheț sau cheltuieli suplimentare de protecție antiinghet pentru lucrări “umede”: beton, tencuieli.

Provocarea maximă pentru beneficiari și pentru arhitecți a provenit din dimensiunea “minimalistă” a lotului (156 mp) și a casei, de doar 80 mp. Am reușit cu toții să fim flexibili și să găsim o soluție echilibrată tehnic, funcțional și financiar, și să extindem suprafața de locuit la dublu, tinând seama că spațiile din podul existent nu erau la nivelul confortului de locuit.

 

În acest context un preț mediu de 700 euro/mp, raportat la întreaga suprafață utilă este foarte bun, extrem de ponderat și echilibrat. Trebuie să ținem cont de cele cuprinse în acest preț:

– remodelarea parterului,

– retehnologizarea întregului parc de instalații,

– reabilitarea termică a parterului, la valențe net superioare

– obtinerera confortului termic maxim posibil pentru etaj

– modernizarea finisajelor interioare și exterioare, și o creștere a valențelor estetice la nivel contemporan

– creșterea gradului de confort la un standard solicitat de beneficiar, mult peste media pieței.

Avem si acoperisul
Masa de lucru, tehnologia

Sigur că există un subiectivism. Da, suntem mândri de modul in care echipa noastră a răspuns la provocari. Suntem încântați de ce bijuterie vom reusi să scoatem dintr-o casă veche.

Timpuri noi 05
Timpuri noi 06
Timpuri noi 07
Timpuri noi 08
Timpuri noi 09
Timpuri noi 010

Vă multumim ca impartasim impreuna din exepriența noastră!!!!

 

 

Arh. Viorel Pleșca
Romeho.ME

Timpuri noi 01
Timpuri noi 02
Timpuri noi 03
Timpuri noi 04

Stati pe aproape, in urmatoarea saptamana continuam cu un nou articol dedicat conceptului de „remodelare”

Iti construim proiectul tau pe Structura metalica usoara

ia in calcul Avantajele Romeho.ME si un BONUS gandit special pentru tine

#CalitateaMaterialelor, #ProtectiaPeCanturiSauMuchii, #Utilizam4SuruburiAutoforanteElvetiene #ImbinarileProfilelor, #GravuriStantate, #PretulStructuriiCeIncludeSiElementeDeAsamblare, #ReducemCantitatileDeDeseuri #ReducereaCosturilor, #ReducereaTermenelorDeExecutie, #RespectamProiectul, #KituriDeStructuriComplete, #StructuraPrefabricataMetalicaCalitativeDinProfileDeTablaZincata

Putem vorbi acum pe:

Tel / WhatsApp: (+40) 758025939, Skype: romehoME,

E-mail: adch@romehome.ro

Aplicatii de referinta Romeho.ME puse in opera cu profile metalice din otel formata la rece

mai jos poti sa vezi clar ce inseamna sa construiesti si sa traiesti intr-o constructie cu structura metalica usoara

Casa Dia din Wildungsmauer, Austria

Locuinta proiectata este o constructie P+1E avand dimensiunile maxime in plan 12.30 x 13.15 m cu un spatiu de locuit de 156,54 m² si o aria desfasurata de 248,69 m².

Un loc de parcare in carport de 19,37 m², Acoperire – sistem terasa circulabila.

Casa este disponibila în variantele „la rosu” „semifinisat” si „la cheie”

Centru migranti Werdau

O solutie tehnica ce satisface rapid nevoia de spatii de cazare a migrantilor.

Kit-urile de structura metalica sunt livrate dintr-o singura sursa si asigura incepand de la proiectare, monitorizarea calitatii uzinarii, adaptarea organelor de asamblare cat si transportul.

Supraetajare – Timpuri Noi, Bucuresti

Structura metalica usoara, Calitatea materiei prime a structurilor metalice este S350GD-Z275MA, Imbinarile profilelor sunt realizate prin elemente preambutisate utilizand 4 suruburi autoforante de provenienta elvetiana.

Kit-urile de structura metalica sunt livrate dintr-o singura sursa si asigura incepand de la proiectare, monitorizarea calitatii uzinarii, adaptarea organelor de asamblare cat si transportul.

Casa Nearly zero – Dia Stefanesti, judetul Arges

Casa cu consum de energie aproape 0 / Nzeb (Nearly zero energy building) – Conceptul de casa in varianta de structura prefabricata metalica din profile de tabla zincata – constructie in desfasurare 2017 Arges, Romania

...

in canalul nostru de Youtube gasiti materiale  video ce prezinta aplicatii cu Structuri Metalice Usoare

timelaps-uri cu poze din santier, prezentari video de proiecte, articole de specialitate ale aplicatiilor realizate de noi, romeho.ME