nZEB in Romania

Motto: CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENE: Articolul 37”Protecția mediului - Politicile Uniunii trebuie să prevadă un nivel ridicat de protecție a mediului și de îmbunătățire a calității acestuia, care să fie asigurat în conformitate cu principiul dezvoltării durabile.”

În perioada 9-11 noiembrie, clădirile de tip “Casă Pasivă” din toată lumea și-au deschis porțile vizitatorilor, în cadrul celei de-a 15-a ediții a Zilei Internaționale a “Open Passive Houses”.

Pentru prima dată, în România, au fost deschise 3 astfel de porți, în aceeași zi. Una dintre acestea a fost Casa Dia, Ștefanești, Argeș.

 

Proiectul s-a născut prin alăturarea a doua concepte:

  1. Realizarea unităților de locuit bazate pe o tehnologie modernă, pe o modulare structurală, cu tentă industrială, adaptată la regimul seismic și economic al României contemporane. Conceptul de “prefabricare al constructiilor” se aplica structurilor metalice din tablă din oțel zincat, procesată la rece, prin tipizarea elementelor si modularea subansamblelor
  2. Eficiența energetică și aplicarea principiilor dezvoltării durabile. Pasivarea construcțiilor, diminuarea consumurilor energetice, în măsura prezervării resurselor energetice și a protecției mediului înconjurător.

Conceptualizatorul, RomeHoMe, o echipă pluridisciplinară de specialiști din domeniul construcțiilor și-a propus să implementeze și să aplice standardele europene cu privire la eficiența energetică. Și a reușit. RomeHoMe devine astfel moderatorul între cerintele pieței și viitorul tehnologic, un promotor al eficienței, fără a aduce atingere parametrilor calitativi, estetici, arhitecturali, de rezistență, și a dotărilor tehnologice ale constructiilor rezidențiale.

Viziunea a fost de a menține sau char de crește confortul locuirii cu consumuri energetice minime, cu costuri investiționale pe masură, într-un climat sănătos. RomeHoMe nu și-a propus realizarea unei case pasive. Aceasta fiind ținta finală, a ales o provocare realistică. Un alt concept, indrăzneț la randul său: NZEB – Nearly Zero Energy Buildings. Casa cu consumuri energetic ce tind către zero, un concept mai adaptat, mai accesibil pietei românesti.

Ca o reacție la trendul ascendent al prețurilor la energie RomeHoMe  a evaluat consecutiv preturile si realitatea crudă a forței de muncă din România. Pornind de la realitățile  cotidiene privind lipsa oamenilor calificați și a calității din ce in ce mai scazute a manoperelor RomeHoMe propune un concept semi-industrial, modularea in sfera rezidențialului, mergand până la tipizarea în sfera industrialului, prin utilizarea de ansamble și subansamble metalice pentru structuri.

În ceea ce priveste sistemele de anvelopare și compartimentare lucrurile sunt simple și deja cunoscute: sisteme de panouri de tip OSB, gips-carton si altele, similare. Partea de izolații termice, hidrofuge și acustice este asigurată de produse devenite tradiționale: EPS, XPS, vată minerală bazaltică, membrane bituminoase. În funcție de buget si abordare se pot aplica inserturi moderne de membrane sintetice tip PVC sau FPO, panouri de PIR și celofibră.

Un capitol separat al calității vieții si nivelului de confort este reprezentat de grija pentru echiparea tehnologica pentru ventilarea și primenirea aerului, pentru un indice superior al comportamentului fizic al construcției.

RomeHoMe atrage atentia asupra echilibrului dintre nivelul dezvolarii tehnologice, consum energetic, sanatatea locatarului, a mediilor, intern si extern, inconjurătoare. Toate aceste pot fi obținute doar prin controlarea conceptului cu proceduri specifice și cu o grijă extremă față de calitatea detaliului în construcții.

Toate acestea au fost subiectul discuțiilor din 10 Noiembrie 2018, la casa Dia din Ștefănești, Argeș, cu ocazia Zilelor Deschise pentru Casele Pasive.

Pe lângă turul ghidat al casei si prezentările tehnice sustinute de Ing. Vlad Ciobanu, ZecaPH si Arh. Cristi Cocioba / Arhimetal, amfitrionul Romica Mereuta a fost aproape de vizitatori cu mere și nuci, cu explicatii comerciale privind eventualul efort investitional. La cafea a dezvaluit si detalii despre costurile de exploatare ale unei astfel de locuințe, cum este și modelul prezentat în cadrul ejvenimentului Casa Dia, Argeș.

“ Ideea de a avea o întâlnire în curte vine ca o reacție la o ultima statistică publicată de Velux, unul dintre partenerii noștrii : 90% din timp il petrecem in cladiri, unde aerul la interior este de 5 ori mai viciat decât cel din exterior.” a afirmat Dl. Mereuta, in timp ce ne îmbia cu merele din livada proprie, sub lumina unui soare bland, de toamnă lungă, româneasca.

Nu am refuzat merele si am promis ca vom fi prezenți la urmatoarele două actiuni: testul “Blower Door” si „Termografierea” constructiei NZEB. Mai ales ca vom fi extrem de curioși sa vedem si gama de finisaje, glazura oricărui tort din lumea construcțiilor.

 

arh. Viorel Plesca

"Zilele deschise dedicate caselor pasive 2018 - Casa Dia Arges" o constructie proiectata "nZEB"

Iti construim proiectul tau pe Structura metalica usoara

De ce sa alegem o casa cu structura metalica – Avantajele precum #CalitateaMaterialelor, #ProtectiaPeCanturiSauMuchii, #Utilizam4SuruburiAutoforanteElvetiene #ImbinarileProfilelor, #GravuriStantate, #PretulStructuriiCeIncludeSiElementeDeAsamblare, #ReducemCantitatileDeDeseuri #ReducereaCosturilor, #ReducereaTermenelorDeExecutie, #RespectamProiectul, #KituriDeStructuriComplete, #StructuraPrefabricataMetalicaCalitativeDinProfileDeTablaZincata

Putem vorbi acum pe:

Tel / WhatsApp: (+40) 758025939,

Skype: romehoME,

E-mail: adch@romehome.ro

...

in canalul nostru de Youtube gasiti materiale  video ce prezinta aplicatii cu Structuri Metalice Usoare

timelaps-uri cu poze din santier, prezentari video de proiecte, articole de specialitate

...

trimite-ne o intrebare, afla aici unde ne gasesti si cum putem vorbi

putem vorbi acum pe:
WhatsApp: (+40) 758025939, Skype: romehoME
www.facebook.com/StructuriMetaliceRomehoME/